Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2007 01:42 - Войната на думи няма да освободи медиците в Либия
Автор: raraavis Категория: Други   
Прочетен: 3175 Коментари: 4 Гласове:
0



Reuters
By William Maclean

Войната на думи между Либия и България вероятно ще забави усилията за освобождаване на петте български медицински сестри и палестински лекар, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца с вируса, приничяващ СПИН.
 
За Либия ще бъде трудно да отмени или намали присъдите или да ги освободи в атмосферата на взаимни обвинения и, когато двете страни демонстрират признаци на накърнена национална гордост, казват експерти.

"Ако искате решаване на проблема, това не е начинът," казва Саад Джебар - базиран в Лондон алжирски адвокат, който е специалист по въпросите на Либия. "Това само усложнява и удължава процеса."
 
Медиците бяха осъдени през декември за умишлено заразяване на стотици деца в либийска болница през 90-те години. Върховният съд трябва скоро да вземе решение по жалбата им.
 
България, която е нов член на ЕС и нейните съюзници казват, че убедителни научни доказателства показват, че медиците са невинни.
 
Дори, ако присъдети не бъдат отменени, това може да направи правителствен орган в Либия. Експерти казват, че това ще стане само, ако Западът и Либия успеят да се договорят за изплащането от страна на Запада на определена сума във фонда, който беше създаден за подпомагане на децата и тяхното лечение.

Възможностите за подобно споразумение, обсъждани отдавна от Запада и либийски представители като възможен изход, бяха затъмнени от последните словесни двубои.
 
Във вторник либийски държавни медии обвиниха българското разузнаване, че е ръководило заразяването на децата.
 
"Агенти на българското разузнаване, които инжектираха децата ни с ХИВ са извършили по-грозно престъпление от тези, извършени от Хитлер," писа вестник "Ал Шамс"
 
ДЕМОНСТРАЦИИ, МОЛИТВИ

България осъди делото и критикува изказванията на либийския лидер Муамар Кадафи в края на декември, когато той защити присъдите.
 
В София говорителят на външното министерство Димитър Цанчев каза: "Тезата, че секретните служби са зад заговора за заразяване на стотици либийски деца беше отхвърлена от либийския съд през 2002."

Джордж Джофе от Центъра за международни проучвания в Cambridge University казва, че проблемът за компенсациите на семействата лежи в сърцето на последната размяна на обиди.

Триполи иска 10 млн. евро за всяко заразено дете. Джофе казва, че западните страни са предложили около половин милион евро на семейство, което Либия е отхвърлила.
 
"Това е твърде голяма разлика, която Кадафи няма да може да продаде у дома. За него това е въпрос на вътрешна стабилност," казва той.

България отхвърля всички искания за компенсации като признаване на вина. Тя казва, че финансирането на фонда трябва да става доброволно, а не като дипломатическа или политическа стъпка. Съобщения показват, че Кадафи може да отмени присъдите, ако в добавка към компенсациите бъде освободен либиец, осъден на доживотен затвор за взривяването на американски самолет над Локърби през 1988.

kafene - анализи



Тагове:   медиците,   освободи,


Гласувай:
0



1. nio - Първо искаше само пари, сега като ...
09.02.2007 00:23
Първо искаше само пари,сега като пазарлъка се води за много по-малки суми,иска нещо което не може да стане.Просто Англия не може да освободи престъпник съден от над 20 държави.
цитирай
2. raraavis - Не вярвам да получи пари. Няма и да ...
09.02.2007 02:37
Не вярвам да получи пари.
Няма и да получи, защото няма кой да ги даде.
По-тревожна за мен е играта на нерви и пазарлъците (сега!) и именно онзи безсмислен шум, който предизвикваме.

горките хора...
цитирай
3. val - :(
06.03.2007 22:25
Тъжно е това положение! Само Господ може да ги спаси тези женички! Живота им премина там!

Господ да се смили, защото явно държавата нищо няма да направи, за огроооооомно съжаление!
цитирай
4. raraavis - (.. да
06.03.2007 23:10
Дано. горките хора..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: raraavis
Категория: Други
Прочетен: 105194
Постинги: 14
Коментари: 93
Гласове: 902
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031